Wyznaczanie
Michał: Witam,
Jak wyznaczyć tutaj współczynniki A B C D ?
1=As3+4As+Bs2+4B+Cs3+Cs+Ds2+D
A=?
B=?
C=?
D= ?
12 cze 20:33
sushi:
0*s3 +0*s2+0*s +1= .....
i teraz to co stoi przy
s3:
s2:
s2:
s:
wyraz wolny:
12 cze 20:38
Michał: Czyli
0=A+C
0=B+D
0=4A+C
1=4B+D
?
12 cze 20:40
sushi:
tak o ile wcześniej dobrze wykonałeś obliczenia i wyszło to co podałeś w pierwszej linijce
teraz odejmujesz stronami 1 z 3 oraz 3 z 4 (bo są te same zmienne)
12 cze 20:43
Michał: Tzn tworzę sobie równania
12 cze 20:45
sushi:
i odejmujesz stronami lub drugie *(−1)
12 cze 20:48
12 cze 20:52
sushi:
zgadza się
12 cze 20:53
Michał: Dziękuję bardzo za pomoc
12 cze 20:54
sushi:
na zdrowie
12 cze 20:56