Ciągi
gość: Wyznacz ciąg geometryczny (an).
Określ jego monotoniczność jeśli a1 = −2 a4 = −16
12 cze 20:33
sushi:
a4= a1 *q3
12 cze 20:38
gość: skąd taki wzór?
12 cze 20:41
sushi:
an= a1 * qn−1 można znaleźć w tablicach maturalnych
12 cze 20:44
sushi:
i jaki wyszedł Tobie wynik ?
12 cze 20:54
gość: −16 = 16 ... bez sensu xD ewentualnie −16=2,5
12 cze 21:00
gość: chociaż i tak wiem, że coś jest źle xD nie byłam na tych lekcjach i teraz mam braki
12 cze 21:01
gość: ogólnie to q = 1/2
12 cze 21:02
sushi:
jak podstawiłaś ?
12 cze 21:02
gość: Na początku obliczyłam q
| ⎧ | a1 = −2 | |
| ⎩ | a1 * q4−1 = −16 |
|
−2*q
4−1 = −16
q
3 = −1/2
A później do wzoru co dostałam od Ciebie
a
4 = a
1*q
−16= −2 * (1/2)
3
−16 = −2 * ( 1 1/4)
−16 = 2,5
12 cze 21:12
sushi:
q3= 8
q=2
12 cze 21:13
gość: wiem, że ciąg jest rosnący, ale nie wyznaczyłam ciągu pewnie xD
12 cze 21:13
sushi:
przecież mój wzór to ten sam co Twój
12 cze 21:13
gość: no na początku tak właśnie obliczyłam i wyszło mi −16 = 16
12 cze 21:14
sushi:
licz jeszcze raz
tylko pisz po linijce −> do akceptacji
12 cze 21:16
gość: −16 = −2*(−2)3
−16= −2 * (−8)
−16=16
12 cze 21:18
sushi:
to jest koniec zadania
od początku, jak
a4= a1*q3 wzór wyjściowy
12 cze 21:20
gość: czyli nic więcej nie muszę liczyć?
12 cze 21:21
sushi:
policzyłaś źle "q"
12 cze 21:22
gość: no czekaj
⎧ a
1 = −2
⎩ a
4= −16
⎧ a
1 = −2
⎩ a
1 * q
4−1 = −16
−2*q
4−1 = −16
q
3 =

I co dalej ? gdzie ten błąd? bo ja to zrobiłam z netem
a mogę prosić o wyjaśnienie to może już więcej nie popełnię tego błędu ..
12 cze 21:27
gość: tylko proszę o rozpisanie bo mi wyszedł ułamek q3 = 2/16
12 cze 21:28
sushi:
−2*q3= −16 \ : (−2)
q3= 8 \ 3√(...)
q=2
12 cze 21:31
gość: Ahaa

dziękuje bardzo
12 cze 21:33
sushi:
a1= −2
a2= −2*2 = −4
a3= −4*2= −8
a4= −8*2= −16
ciąg malejący
12 cze 21:36