indukcja magnetyczna
fizz18: Na nieskończenie długim przewodniku, w którym płynie prąd o natężeniu 27 A wykonano okrągłą
pętlę o promieniu 27 cm prostopadłą do przewodnika. Jaka jest wartość indukcji magnetycznej w
środku pętli ?
12 cze 20:29
Lech: | | μoI | |
Wykorzystaj dwa wzory : B1 = |
| , indukcja w srodku petli wytworzona |
| | 2πr | |
| | μoI | |
przez prad plynacy przez przewodnik prostoliniowy , oraz B2 = |
| , indukcja |
| | 2r | |
wytworzona w srodku petli wytworzona przez prad plynacy w petli .
B= B
1 + B
2 = .......
12 cze 20:59