CIĄGI błagam jutro z rana zaliczam
Karolka: 1) dany jest ciąg bn = −n2 + 5n + 24
− oblicz ósmy wyraz
− którym wyrazem jest 18
− które wyrazy tego ciągu są dodatnie
2) w ciągu arytmetycznym a3 + a5 = 22, a4 + a10 = 40. Podaj wzór ciągu oraz oblicz S31
12 cze 18:53
Eta:
b
8=−64+40+24
b
8=0
====
−n
2+5n+24=18 i n∊N+
n
2−5n−6=0 ⇒ (n−6)(n+1)=0 ⇒ n=6
b
6=18
=====
b
n>0 ⇒ n
2−5n−24<0 i n∊N+
(n−8)(n+3)<0 i n∊N+ ⇒ n∊(−3,8) i n∊N+
n∊{1,2,3,4,5,6,7}
wyrazy b
1,b
2,b
3, b
4,b
5,b
6, b
7 są dodatnie
=====================================
2/ a
3+a
5=22 ⇒ a
4−r+a
4+r=22 ⇒2a
4=22 ⇒ a
4=11
a
4+a
10=40 ⇒ 2a
4+6r=40 ⇒ r=3
a
n=a
4+(n−4)*r ⇒ ..........
a
n=3n−1
========
S
31=m
e*31 , m
e=a
16 −−− mediana ⇒ a
16=3*16−1 = 47
S
31=37*31=1457
===============
2sposób:
| | a1+a31 | |
S31= |
| *31 , a1=3*1−1=2 , a31=3*31−1=92 |
| | 2 | |
| | 2+92 | |
S31= |
| *31=47*31=1457 |
| | 2 | |
12 cze 19:24
Karolka: n2−5n−6=0 ⇒ (n−6)(n+1)=0 ⇒ n=6
dlaczego jest zmiana znaków i nagle się pojawiło 6?
12 cze 19:39
Eta:
@ Karolka
Masz straszliwe braki jeżeli chodzi o matematykę i dlatego zadajesz takie pytania
Musisz się ostro wziąć za utrwalenie materiału .........
bo za rok matura i ciężko Ci będzie ją zdać
−n2+5n+24=18 /*(−1)
n2−5n−6=0 ( licz deltę ... oraz n1 i n2 gdzie n∊N+
ja rozwiązuję takie równanka w .... pamięci
otrzymasz odpowiedź : n=6
12 cze 20:04