Sprawdz czy prosta l jest rownolegla do plaszczyzny
jednooki23: | | ⎧ | x+2y−z+1=0 | |
| Sprawdź czy prosta l | ⎩ | 2x−y+3z−2=0 | jest równoległa do płaszczyzny π : x+y−z+3=0.
|
Z góry dzięki za pomoc.
12 cze 18:42
jednooki23: Pomoże ktoś z tym?
12 cze 18:53
jc: Zaproponuję rozwiązanie, które mi się nie podoba.
Kierunek prostej (1,2,−1)x(2,−1,3)=5(1,−1,−1).
Płaszczyzna jest prostopadła do wektora (1,1,−1)
(1,−1,−1)*(1,1,−1)=1 ≠ 0, wektory nie są prostopadłe.
Prosta nie jest równoległa do danej płaszczyzny.
12 cze 19:01