Rozwiąż rekurencje
Rob: an=3an−1+2n−2, a0=1
Czy jest ktoś w stanie mi krok po kroku wytłumaczyć jak rozwiązać tą rekurencje, proszę bardzo.
Zbliża mi się kolokwium, a ten materiał miałem z 4 miesiące temu i wszystko, totalnie wszystko
zapomniałem.
Wg. mojej instrukcji:
1) Rozwiązać równanie jednorodne
2) Znaleźć rozwiązanie szczególne w zależności od postaci f(n) −− gdyby ktoś mógl to mi
wytłumaczyć, byłoby super
3) Rozwiązanie ogólne
4) Wyznaczyć stałe Ci z wartości początkowych
12 cze 17:19
Rob: najbardziej mi zalezy na wytlumaczeniu punktu 2, bo nie wiem skad sie co bierze
12 cze 17:33
Pytający:
Punkt 3:
https://www.matematyka.pl/304902.htm
1)
a
n=3a
n−1
r=3
a
n(1)=A3
n
2)
f(n) jest postaci C2
n i 2 nie jest pierwiastkiem równania r−3=0, więc:
a
n(2)=B2
n
Podstawiasz do pierwotnego równania:
B2
n=3B2
n−1+2
n−2 ⇒ B=−1/2 ⇒ a
n(2)=−2
n−1
3)
a
n=a
n(1)+a
n(2)=A3
n−2
n−1
4)
| | 3n+1−2n | |
a0=1=A30−20−1 ⇒ A=3/2 ⇒ an= |
| |
| | 2 | |
12 cze 18:19