Z talii 24 kart (do gry np. w tysiąca), wyciągnięto losowo 2 karty.
KubaAM: Z talii 24 kart (do gry np. w tysiąca), wyciągnięto losowo 2 karty.
Niech X oznacza liczbę wylosowanych asów.
Znajdź funkcję prawdopodobieństwa, wartość oczekiwaną
i odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
12 cze 17:09
sushi:
ile mozesz wylosować asów ?
12 cze 17:12
KubaAM: 0 lub 1 lub 2, tak?
12 cze 17:13
sushi:
tak, to masz X1, X2, X3
teraz trzeba policzyć p1, p2, p3 i masz rozkład dyskretny
12 cze 17:16
KubaAM: schematem bernoulliego to policzę?
12 cze 17:19
sushi:
masz karty więc kombinacje
12 cze 17:19
KubaAM: W jaki sposób tę kombinacje stworzyc?
12 cze 18:00
Mila:
X
1− nie wylosowano wylosowano ani jednego asa
24−4=20
| | | | | | 5*19 | | 95 | |
p(X1)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | 12*23 | | 6*23 | | 138 | |
X
3− wylosowano 2 asy
| | | | 6 | | 1 | |
P(X3)= |
| = |
| = |
| |
| | 12*23 | | 12*23 | | 2*23 | |
X
2− wylosowano jednego asa
| | 95 | | 1 | | 95+3 | | 98 | | 40 | | 20 | |
P(X2)=1−( |
| + |
| )=1− |
| =1− |
| = |
| = |
| |
| | 138 | | 46 | | 138 | | 138 | | 138 | | 69 | |
X
1 X
2 X
3
====================
0 1 2
==========================
| | 95 | | 20 | | 1 | | 1 | |
E(x)=0* |
| +1* |
| +2* |
| = |
| |
| | 138 | | 69 | | 2*23 | | 23 | |
posprawdzaj rachunki i licz odchylenie standardowe
12 cze 20:36
Mila:

Jeżeli nie umiesz zastosować wzoru na kombinacje, to licz z drzewka.
| | 20 | | 19 | | 5*19 | |
P(X1)=P(A'A')= |
| * |
| = |
| |
| | 24 | | 23 | | 6*23 | |
itd
12 cze 20:44