Równanie
Intel: Jak to dobrze obliczyć?
12 cze 16:56
sushi:
| | 3 | |
jakiś dziwny zapis 1 |
| ? |
| | x | |
12 cze 16:58
Intel: 1 cała i 3/x
12 cze 16:59
sushi:
| x+3 | | 3 | |
| + |
| = 2 + założenia |
| x | | 16−x | |
obustronnie mnożysz przez wspólny mianownik x(16−x) i masz .....
12 cze 17:03
Intel: czyli po wymnożeniu zostanie
16x − x2 + 48 −3x + 3x = 32x − 2x
12 cze 17:12
sushi:
....= 32x − 2x2
12 cze 17:14
Intel: ok, i dalej porządkujemy
x2 − 14x + 48 = 0
I delta x1, x2?
12 cze 17:17
sushi:
x1=12, x2= 4 (przez Δ lub Viete'a)
12 cze 17:18
sushi:
x2−16x+48=0 (3x i −3x −−> się redukuje)
12 cze 17:18