zadanie
misia: Obwód kwadratu wynosi 16. Jaki jest promień okręgu wpisanego?
12 cze 16:33
sushi:
rysunek masz zrobiony?
12 cze 16:34
misia: tak
12 cze 16:36
sushi:
mając obwód możesz policzyć długość boku kwadratu− ile on wynosi?
12 cze 16:37
misia:
12 cze 16:38
misia: 3?
12 cze 16:39
sushi:
jak sie liczy obwód?
12 cze 16:39
misia: no własnie
12 cze 16:40
sushi:
obwód każdej figury liczy się tak samo−−> dodaje się do siebie długości wszystkich boków
12 cze 16:41
misia: bok+bok+bok+bok = 16 ?
12 cze 16:41
sushi:
kwadrat jakie ma boki ?
12 cze 16:42
misia: równe?
12 cze 16:43
sushi:
więc
a+a+a+a=16
zatem a =...
12 cze 16:43
misia: hmm 4?
12 cze 16:44
sushi:
bingo
12 cze 16:45
misia: a co z tym promieniem?
12 cze 16:45
sushi:
jak narysowałaś te kółko ? gdzie wbiłaś nogę od cyrkla ?
12 cze 16:46
misia: do srodka?
12 cze 16:47
sushi:
12 cze 16:47
sushi:
masz kolejną wskazówkę
12 cze 16:48
misia: bok = 2 * promien ?
12 cze 16:48
sushi:
bingo
12 cze 16:49
misia: | | a | |
w książce jest taki wzór r= |
| , to do tego? |
| | 2 | |
12 cze 16:49
sushi:
tak
12 cze 16:49
12 cze 16:50
sushi:
bingo
12 cze 16:51
misia: super, dziękuje sushi
12 cze 16:52
sushi:
na zdrowie
12 cze 16:53