%2525252525252525252525252525252525252525252CmAti: oblicz Pole i obwód koła o promieniu 2π
14 lis 16:25
karloz: 
?
14 lis 16:26
%252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: yy
14 lis 16:27
%25252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: jak to zapisac
14 lis 16:29
%2525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: jak obliczyc obwod kola o promieniu jedna trzecia
14 lis 16:33
%252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: oblicz obwod kola o srednicy wynosi 6 to obwod eynosi 6π a nie 12
14 lis 16:41
karloz: tzn co jak zapisać?
wzór na pole koła : π*r2
wzór na obwód koła : 2*π*r
po prostu podstaw za r w pierwszym przypadku π a w drugim 1/3 i po krzyku.
no chyba, że cię źle zrozumiałem...
14 lis 16:42
%25252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: to juz wiem
ale jesli mamy obliczyc pole i obwod kola o srednicy 6 to jak to
14 lis 16:44
Mycha: mati juz raz Ci to tlumaczylam

jezeli chodzi o kolo masz dwa wzory do zapamietania: na pole πr
2 i na obwod 2πr
srednica to d i rowna sie dwom promieniom czyli
d=2r
jezeli srednica d=6 to r=3
podstawiasz do wzorow i jest. sprobuj sam
14 lis 16:48
%2525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: ehhhh?/
14 lis 16:50
%252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: nom eh znow zaponialem ze jesli chodzi o srednicee to trzeba na polowe
14 lis 16:51
%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: a jesli by bylo 1 srednica

yy
14 lis 16:53
%2525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: to obw . wynosi π
14 lis 16:56
Mycha: srednica rowna 1

d=1

wiec tak samo
r=1/2=0,5
14 lis 16:57
Mycha: obwod wynosi π

oczywiscie masz racje
14 lis 16:57
%252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: ej Mycha

nie wychodzi

(((((((((((((((
14 lis 16:59
%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: eh sorry dobrze dzikuje

D
14 lis 16:59
%2525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: ej Mycha a to? pole o srednicy π podstawilem i wyszedl wynik mam podany
π3 kreska na dole 4
14 lis 17:13
%252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252CmAti: ale nie wiem z kad to 4
14 lis 17:13
Mycha: masz obliczyc pole kola o srednicy π

bardzo prosto

znowu zapomniales ze promien to polowa srednicy

czyli r=π/2
wiec pole
P=πr
2=π*(π/2)
2=π*π
2/4=π
3/4
14 lis 17:28
pati11: no ale jak polowę z π
14 lis 17:30
pati11: heh pewnie tego nie kumasz
14 lis 17:32
Mycha: w jakim sensie jak

bierzemy polowe π czyli π/2
po podniesieniu tego do kwadratu mamy π
2/4
14 lis 17:32
pati11: gdy mialam to tego u mnie w klasie nie rozumielismy:(
14 lis 17:34