równania różniczkowe
Lux: jak rozwiązać to równanie jednorodne..
proszę o pomoc..
y'=x+y/(x−y)
jak to rozdzielić
12 cze 16:21
sushi:
| | y | |
podzielić licznik i mianownik przez "x" i wprowadzić u= |
| u*x= y |
| | x | |
12 cze 16:36
Lux: tylko potem wychodzi mi całka z 1−u/(1+u2), a wynik taiej całki to arc tg u−1/2ln(1+u2) i
potem jak to rozdzielić,, tu pojawia się problem
12 cze 16:56
sushi:
zapisz swoje obliczenia
12 cze 16:59
Lux: u'x+u=1+u1−u
12 cze 17:02
sushi:
i dalej
12 cze 17:04
Lux: u'x=1+u21−u
12 cze 17:05
Lux: u' 1−u1+u2= 1x
12 cze 17:06
Lux: 1−u1+u2 du= 1xdx
12 cze 17:08
sushi:
nie zawsze wychodzą ładne wyniki
12 cze 17:08
Lux: sam ln ok.. ale z tymarc tg to już masakra
12 cze 17:11
sushi:
tylko trzeba pamiętać, że potem się podstawia pod wzór wyjściowy
12 cze 17:13