pytanie
Rfgs: Czym różnią się rekurencje liniowe niejednorodne od jednorodnych?
12 cze 16:02
jc: Tak, jak z wszelkimi równania liniowymi.
Po prawej stronie zero (równanie jednorodne), coś niezerowego (równanie niejednorodne).
x+2y=0
3x+7y=0 układ jednorodny
x+2y=5
3x+7y=2 układ niejednorodny
an+1−3an=0 rekurencja jednorodna
an+1−3an=n2 rekurencja niejednorodna
12 cze 16:08
Rfgs: A czy ktoś wie gdzie można się nauczyc obliczac rekurencje liniowe niejednorodne od podstaw, z
łopatologicznym wytłumaczeniem?
12 cze 16:14