forma n-liniowa
Exstr: szybkie pytanie odnosnie macierzy formy n−liniowej. jesli forma jest symetryczna to jej macierz
bedzie symetryczna i jesli jest antysymetryczna to macierz tak samp antysymetryczna?
12 cze 15:19
jc: Jak sobie taką macierz wyobrażasz?
Np. wyznacznik jest n−liniową formą antysymetryczną.
Wyznacznik z macierzy3x3 jest 3−liniową formą antysymetryczną.
ε111=ε222=ε333=0
ε123=ε231=ε312=1
ε132=ε213=ε321=−1
czy ε jest macierzą antysymetryczną?
12 cze 15:50
Exstr: to chyba tylko sie sprawdza przy formie dwu liniowej tak mi si wydaje

a w takim razie jak
sprawdzic najlatwiej czy odwzorowanie R
3 x R
3 x R
3⇒R jest antysymetryczne
12 cze 18:28
jc: Jak masz określone odwzorowanie?
12 cze 19:04
Exstr: f(u,v,w)=u1v2w3 − u1v3w2 + u2v3w1 + −u2v1w3 + u3v1w2 − u3v2w1
12 cze 19:12
Exstr: i oczywiscie u=(u1,u2,u3) itd
12 cze 19:13
jc: To wyznacznik |u,v,w|, a więc na pewno forma antysymetryczna.
12 cze 19:17
jc: No tak, ale antysymetryczność wyznacznika też należałoby sprawdzić.
Po prostu zamień u z v (potem v z w) i sprawdź, że zmienia się znak.
12 cze 19:19
Exstr: ale to musze tym sposobem sprawdzic chyba 6 mozliwosci, bo tyle jest mozliwych permutacji
zbioru 3 elementowego czy nie?
12 cze 19:48
jc: Chyba nie. Sprawdzamy tylko dla par (faktycznie wystarczy dla par sąsiednich wektorów).
Jeśli
f(v,u,w)=−f(u,v,w)
f(u,w,v)=−f(u,v,w)
to
f(w,v,u)=−f(v,w,u)=f(v,u,w)=−f(u,v,w)
12 cze 19:54