Równania różniczkowe - metoda uzmienniania stałej
SEKS INSTRUKTOR: Równania różniczkowe − metoda uzmienniania stałej
y``(t) + 3y`(t)+2y(t) = e
−t
wielomian charakterystyczny
a
2+3a+2=0
a1=−2
a2=−1
y(t)= C1*e
−2t +C2*e
−t *t
Układam macierz
e
−2t e
−t *t
−2e
−2t e
−t* (1−t)
I dalej wyliczam C`1 i C`2 za pomocą wzorów Cramera
kolejno podmieniam 1 i drugą kolumnę na
0
e
(−t)
Wgłówny = e
−3t*(t+1)
Wc`1 = −te
−2t
Wc`2 = e
−3t
I teraz całkuję C`1 i C`2, jednak coś mi to nie idzie i podejrzewam, że wcześniej mogę mieć
błąd. Proszę o sprawdzenie.
12 cze 14:55
jc: Źle, masz przecież pierwiastki pojedyncze.
y(t)= Ae−t + Be−2t
12 cze 15:03
SEKS INSTRUKTOR: No ale jak to, nie mnoży się razy t? Przecież przed t w e−1t przed t jest −1 więc się to
pokrywa z pierwiastki wielomianu charakterystycznego
12 cze 21:43
Benny: Część niejednorodna, która występuje w równaniu różniczkowym nie wpływa na rozwiązanie
jednorodne

!
12 cze 21:49
SEKS INSTRUKTOR: ah, no tak!
12 cze 23:17