Funkcje niemalejące
eqq: Ile z pośród funkcji f: {1,2,...,7} → {1,2,...,7} to funkcje niemalejące?
| | | |
Rozwiązanie to | , mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak je otrzymano? |
| | |
12 cze 14:15
jc: Podziel prostokąt 7x6 na kwadraty.
Każdy wykres słupkowy to pewna droga od lewego dolnego końca
do prawego górnego. Takie drogi mają długość 6+7=13, przy czym do góry masz 7 kroków.
1 2 2 2 3 3 3
x x x
x x x x x x
x x x x x x x
= G P G PPP G PPP GGG
12 cze 14:41
jc: ... do góry masz 6 kroków.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Inny sposób.
f(1)=1+a(1)
f(2)=1+a(1)+a(2)
f(3)=1+a(1)+a(2)+a(3)
...
f(7)=1+a(1)+a(2)+...+a(7)
a(i) ≥ 0
a(1)+a(2)+...+a(6) ≤ 6
dopisz jeszcze a(7) ≥ 0 tak, aby
a(1)+a(2)+...+a(6)+a(7)=6
i masz inny, być może znany Ci problem.
Rozwiązanie z przegródkami:
rozdzielasz 7 kulek na 7 grup (niektóre mogą być puste) stawiając
pomiędzy nimi 6 przegródek.
12 cze 14:50
jc: Lekko pokręciłem.
Już wiem.
a(i) ≥ 0
a(1)+a(2)+...+a(7) ≤ 6
dopisz jeszcze a(8) ≥ 0 tak, aby
a(1)+a(2)+...+a(6)+a(8)=6
i masz inny, być może znany Ci problem.
Rozwiązanie z przegródkami:
rozdzielasz 6 kulek na 8 grup (niektóre mogą być puste) stawiając
pomiędzy nimi 7 przegródek.
Wygodniej byłoby rozpatrywać zbiór {0,1,2,3,4,5,6}.
12 cze 15:00
jc: Nakombinowałem, a można było zupełnie prosto.
12||3|45|6||7
oznacza, że
1 2 →1 (1 i 2 przechodzą na 1)
→ 2 (nic nie przechodzi na 2, pudełko puste)
3 →3
4 5 →4
6 →5
→ 6
7 →7
| | | |
Wszystkich możliwości mamy | |
| | |
12 cze 18:54