Zasada włączeń i wyłączeń.
Ris: Zasada włączeń i wyłączeń.
Ile jest liczb naturalnych z {1, 2, ... , 500}, które są podzielne dokładnie przez jedną
z liczb: 2, 3, 10.
Który sposób jest poprawny?
I
Obliczyć moc |A2|, |A3|, |A10|, znaleźć części wspólne |A2,3|, |A2,10|, |A3,10|
oraz |A2,3,10| i zwyczajnie podstawić do |A2| + |A3| + |A10| −
2* (|A2,3| + |A2,10| + |A3,10| − |A2,3,10|)
'Środek' (sumę części wspólnych bez ich części wspólnej):
(|A2,3| + |A2,10| + |A3,10| − |A2,3,10|)
odejmuje 2x bo chodzi o dokładnie jedną z cyfr.
II
Obliczyć moc |A2|, |A3|, |A10|, znaleźć części wspólne |A2,3|, |A2,10|, |A3,10|
oraz |A2,3,10|
Od części wspólnych |A2,3|, |A2,10|, |A3,10| każdej z osobna odejmuję ich część
wspólną
|A2,3,10|:
|A2,3'| = |A2,3| − |A2,3,10|.
itd.
Następnie |A2'| = |A2| − |A2,3'| − |A2,10'| − |A2,3,10'|
itd.
powstałe dopełniania tworzą moc |A| = |A2'| + |A3'| + |A10'|
Który sposób jest poprawny?
12 cze 14:14
jc: Ja bym liczył w ten sposób:
A − wielokrotności 2
B − wielokrotności 10
C − wielokrotności 3
(B ⊂ A, to może ułatwić, ale nie korzystam z tego)
Interesuje nas
|A|+|B|+|C| − 2|AB| − 2|AC| − 2|BC|+3|ABC|
=250 + 50+ 166 − 100 − 166 − 32 + 48 = 216
12 cze 15:46
Ris: ok, już widzę, nie mogę tego robić pierwszym sposobem,
bo suma odejmując |A2,3|, |A2,10|, |A3,10| odejmuję trzykrotnie |A2,3,10|
12 cze 16:07
jc: Lepiej pisz A2 A3 (bez znaku iloczynu − tak się przyjęło) niż A2,3.
12 cze 16:11