zs
daa: Hej mam pytanie dotyczące geometrii analitycznej
Mam wektor kierunkowy prostej v→ i wektor normalny płaszczyzny n→
W skoczylasie wzór na cosinus kąta jest taki :
Teraz sobie liczę kąt między płaszczyznami i w liczniku juz nie ma iloczynu wektorowego ale
jest wektor skalarny. Tak samo w przypadku dwóch prostych. Nie rozumiem czy to błąd czy ja źle
rozumu je.
12 cze 11:31
12 cze 11:39
das: W każdym przypadku?
Czyli literówka w Skoczylasie
12 cze 11:54
Benny: Iloczyn wektorowy masz przy sinusie
12 cze 11:55
das: Ok
12 cze 12:12
jc: Może to ma jakiś sens.
Kosinus kąta pomiędzy płaszczyzną a prostą = sinus kąta pomiędzy kierunkiem
prostopadłym do płaszczyzny a prostą.
W zastosowaniach kąty mierzy się pomiędzy normalną a prostą
(nie pomiędzy płaszczyzną a prostą).
W prawie Snelliusa pojawia się właśnie sinus tego kąta, a więc to, co daje
wzór z iloczynem wektorowym.
12 cze 12:19
jc: Oj, za dużo napisałem. Wzór z iloczynem wektorowym daje kosinus kąta pomiędzy
płaszczyzną a prostą. Dobrze masz napisane.
12 cze 12:21
daa: Ogólnie miałem zadanie policzyć kąt między płaszczyzną i prostą przecianającą płaszczyznę. Kąt
między wektorami kierunkowy prostej i normalnym płaszczyzny = β
Szukany kąt to 90 − β
cos (90 − β) = sin β
Ale wciąż tego nie rozumiem
12 cze 14:19
daa: Jak policzek skalarny to dostanę β i będę musiał przekształcić żeby dostać szukany kąt, a jak
policzy wektorowy iloczyn to dostane odrazu wynik?
12 cze 14:20
12 cze 14:22
daa: b
12 cze 17:03