krzywa parametryczna
Bartek: Dobry wieczór
Krzywa parametryczna α(t)=(t2,t3), t∊R ma w pewnym punkcie wektor styczny (4,12)?
Wydaje mi się że tak, ponieważ jeżeli t2 = 4 to t=2 albo t=−2
w takim razie t3 = (t3)' = 3t2 = 3 *(2)2 = 3*4 = 12
Czy dobrze to wyliczyłem?
pozdrawiam
12 cze 01:24
Basia: wynik dobry, ale przez przypadek
x(t) = t
2
y(t) = t
3
2t=4
3t
2=12
t = 2
3*4=12
czyli tak; w punkcie P=(4;8)
12 cze 01:54
Bartek: przez przypadek, ale się udało!

dziękuje Basiu
12 cze 01:59
Basia: a wiesz dlaczego się udało ?
dlatego, że równania t
2=4 i 2t=4 mają jedno wspólne rozwiązanie
gdyby zapytali o wektor [6; 27] nie byłoby już dobrze
12 cze 02:04
Bartek: Tak, dlatego jeszcze podkreśliłem że przez przypadek

a dla [6,27] to:
(t
2)' = 2t
2t=6
t=3
(t
3) = 3t
2
9*3 = 27

Nie wiem dlaczego na początku przy t
2 nie policzyłem pochodnej, a już w t
3 tak, ale dzięki
Tobie już wiem jak jest poprawnie i będę tego się trzymał

Dziękuje!
12 cze 02:23
Basia:
12 cze 02:31
Bartek: Basiu, a na egzaminie miałem wektor [−6,27]

Dzięki Tobie, wiem że dobrze zrobiłem, bo tylko różniło się t, mianowicie t=−3, a reszta bez
zmian
12 cze 11:09