Rekurencja
Karamba: Miałbym jeszcze jedno pytanko, jak wyznacza się takie wzory rekurencyjne, np zadanie:
Podać wzór rekurencyjny na liczbę sposobów wypłacania n złotych przy użyciu:
a) monet jedno i dwuzłotowych,
b) monet jedno, dwu i pięciozłotowych.
Chociaż jeden podpunkt jakoś opisać, nie dla samego rozwiązanie, żebym wiedzieć jak się za to
zabrać +/−
11 cze 23:28
Karamba: Wybaczcie "samego rozwiązanie, żebym wiedzieć", ale napisałem coś, potem dopisałem i powstał
potwór
11 cze 23:29
Adamm:
a) an+2=an+1+an
11 cze 23:32
Adamm:
b) an+5=an+4+an+3+an
11 cze 23:34
Adamm: Jak wyznaczyć? Pomyśleć
11 cze 23:35
Karamba: Nie sądziłem, że będzie tu ważna kolejność. Teraz wszystko widać luźno. Tak jak mówiłem. Nie
robiłem takich zadań. Dzięki
11 cze 23:59
Basia: @Adamm
Rozróżniasz takie sposoby wypłacania: (1;2) (2;1) ?
wg wzoru, który podałeś do (a) tak by było
jeżeli nie rozróżniamy
a1=1
a2=2 {1,1} lub {2}
a3=2 {1,1,1} {1,2}
a4=3 {1,1,1,1} {1,1,2} {2,2}
a5=3 {1,1,1,1,1} {1,1,1,2} {1,2,2}
a6=4 {1,1,1,1,1,1} {1,1,1,1,2} {1,1,2,2} {2,2,2}
a7=4 {1,1,1,1,1,1,1} {1,1,1,1,1,2} {1,1,1,2,2} {1,2,2,2)
i tak dalej
wzór rekurencyjny
a1 = 1
a2k = a2k+1= a2k−1+1 dla k≥1
12 cze 02:30
Pytający:
an // liczba sposobów wypłacania n złotych przy użyciu monet 1−złotowych
bn // liczba sposobów wypłacania n złotych przy użyciu monet 1−złotowych i 2−złotowych
cn // liczba sposobów wypłacania n złotych przy użyciu monet 1−złotowych, 2−złotowych i
5−złotowych
an=bn=cn=0 dla n<0
a0=1
an=an−1 dla n≥1
bn=an+bn−2 dla n≥0
cn=bn+cn−5 dla n≥0
12 cze 12:13