Rekurencja
Karamba: Stosując metodę podstawiania, rozwiązać następującą zależność rekurencyjną:
a
n = 4a
n−1 + 3 dla n > 0 i a
0 = 3
rozpisałem kolejne wyrazy:
a
0 = 3
a
1 = 15
a
2 = 63
a
3 = 255
a
4 = 1023
a
5 = 4095
.
.
ale nie widzę zależności jak wyznaczyć tu wzór zwarty. Prosiłbym o pomoc
11 cze 23:06
Pytający:
Masz potęgi 4 pomniejszone o 1.
an=4n+1−1
11 cze 23:09
Karamba: .
11 cze 23:11
Karamba: Rzeczywiście, wielkie dzięki
11 cze 23:11
Basia:
a1 = 4*3+3 = (41+1)*3
a2 = 4*4*3+4*3+3 = 42*3+41*3+3 = (42+41+1)*3
a3 = (43+42+4)*3+3 = (43+42+41+1)*3
an = 3∑k=0,....,n4n
nie wiem czy to wystarczy
11 cze 23:14