Pole Obszaru z całki
Izmut112: A = {(x,y) ∈R2 : x2 + y ≤ 1, x2 + y2 ≤ 1}.Znaleźć pole powierzchni domkniętego obszaru?Może
jakaś podpowiedź albo wskazówka?
11 cze 22:22
jc: Zrób rysunek.
Pole = π + ∫−11 (1−x2)dx = π + [x−x3/3]−11 = π + 4/3
11 cze 22:28
Basia:

masz znaleźć pole zaznaczonego obszaru
| | π*12 | |
P = 2*[ |
| − 0∫1 (−x2+1) dx ] |
| | 4 | |
albo jeżeli wolisz się pomęczyć
P = 2*[
0∫
1(
√1−x2 − (−x
2+1))dx
11 cze 22:32
Basia: łał; źle przeczytałam pierwszą nierówność
11 cze 22:33
jc: Basiu, y ≤ 1 −x2. Na twoim rysunku zaznaczony jest obszar powyżej paraboli.
11 cze 22:35
Basia: jc zauważylam, ale dlaczego π+całka ?
| | π | |
to chyba będzie |
| (połowa koła) + całka |
| | 2 | |
11 cze 23:08
jc: Masz rację, π/2+4/3.
11 cze 23:13