Hiperbola - wierzchołki
Sylwia: Wyznacz wierzchołki hiperboli:
Obliczyłam środek symetrii: (−7,2), osie symetrii y=x+9, y=−x−5 i jak liczę wierzchołki to
wychodzi mi delta ujemna

Nie mam pojęcia co robię źle, z góry dziękuję za pomoc!
11 cze 22:18
Basia:
| | 2x+9+5−5 | | 2(x+7)−5 | | −5 | |
y = |
| = |
| = |
| +2 |
| | x+7 | | x+7 | | x+7 | |
k = −5
p=−7
q=2
przesuwasz o wektor u
→[−7;2]
prosta y=x przesunie się na prostą y=x−7+2 = x−5
prosta y=−x przesunie się na prostą y=−(x−7)+2 = −x+9
źle przekształciłaś równania osi symetrii
Można też skorzystać z gotowca.
Współrzędne wierzchołków hiperboli (punkty, które leżą na jednej z osi symetrii)
Dla
k <0
(
√−k+p; −
√−k+q) i (−
√−k+p;
√−k+q)
dla k>0
(
√k+p;
√k+q) i (−
√k+p; −
√k+q)
11 cze 22:49
Basia: a poza tym czy aby na pewno proste y=x i y= −x są osiami symetrii hiperboli
jakoś mi się nie wydaje, ale mogę się mylić; dawno się tym nie bawiłam
11 cze 23:00
Basia: jednak są; coś mi się pomyliło
czyli po prostu, źle przekształciłaś równania osi symetrii
11 cze 23:04