Sprawdź czy proste leżą w jednej płaszczyźnie
Warg: Sprawdź czy proste leżą w jednej płaszczyźnie, jeżeli tak, napisz równanie płaszczyzny.
l1: x−12 = y+13 = z3
l2: 3−x = y2 = z−31
Moja część rozwiązania:
P1(1,−1,0)
k1=[2,3,3]
P2(3,0,3)
k2=[−1,2,1]
n→ = k1 x k2 = [−3,−5,7]
Należy teraz sprawdzić, czy punkty leżą na jednej płaszczyźnie, jednak nie wiem jak to zrobić.
11 cze 22:15
jc: Proste:
(x−1)/2 = (y+1)/3 =z/3
3−x = y/2 = z−3
nie są równoległe.
Wystarczy więc sprawdzić, czy się przecinają (czyli sprawdzić, czy wyżej zapisany
układ równań ma rozwiązanie).
11 cze 22:21
Warg: l1: x = 1 + 2t
y = −1 + 3t
z = 3t
−3+t+3 = −12 + 32t
t= 1
z1 = 3
z2 = 4
Czyli układ nie ma rozwiązań i proste nie przecinają się? Czy jakoś inaczej należy liczyć taki
układ równań?
11 cze 22:37
jc: Opisujesz 3 rozwiązania dwóch pierwszych równań parametrycznie
x=1+2t
y=−1+3t
z=3t
a dalej nie wiadomo, co robisz.
A może tak: pierwsze i trzecie równanie daje y.
3(x−1)=2(y+1)
2(3−x)=y
3x−2y=5 /−2
2x+y=6 /3
7y=8, y=8/7
Teraz drugie równanie daje z=y+1=15/7,
a czwarte równanie z=3+y/2 = 3+4/7=25/7 i mamy sprzeczność.
11 cze 23:12