równanie hiperboli
Bartek: Mam równanie: x2+ky2+1=0 chce sprawdzić czy może ono opisywać:
a) elipsę
b) hiperbole
c) dwie proste równoległe
Więc robie to tak: jedynkę przerzucam na prawą stronę
x2+ky2=−1
sprawdzam następnie dla k<0 (czyli wstawiam −1)
x2+(−1)y2=−1
x2−y2=−1
x2+1=y2 <−− z tego wychodzi mi, że to hiperbola, tak?
dla k=0
x2+1 = 0
x2 = −1
Jest to sprzeczne, więc zbiór pusty?
dla k=1
x2+y2=−1
Też sprzeczne.
Więc to równanie może wyznaczać hiperbole? a jak sprawdzić czy dwie proste równoległe?
pozdrawiam
11 cze 22:10
sushi:
dwie proste równoległe to np x2= 4 i wtedy masz: x= 2 lub x= −2
czy możesz takie coś "wyczarować" u siebie ? TAK, bo ..... NIE, bo .....
11 cze 22:58
Bartek: x2 = −1 gdy k=0, więc nie mogę wyczarować?
11 cze 23:09
Adamm: Może być jedynie k<0, a wtedy mamy hiperbolę
11 cze 23:38
Bartek: Dziękuje
12 cze 01:20