Opisz wszytkie elementy odwaracalne
krullol: Opisz wszytkie elementy odwaracalne w pierścieniu Z25 oraz znajdź elementy odwrotne elementów 4
i 14
11 cze 20:12
jc: Liczby od 0 do 24, ale bez wielokrotności 5.
4*19=76, a więc odwrotnością 4 jest 19.
14*9=126, a więc odwrotnością 14 jest 9.
11 cze 23:19
Mila:
4x=1( mod25) /*19
76x=19(mod25) [Ponieważ: 76=3*25+1]
x=19 (mod25)
albo
Rozszerzony algorytm Euklidesa.
25=4*6+1
odwracamy obliczenia:
1=25−4*6
−6+25≡25≡19 odwrotna do 4 w Z25
2)
14x=1(mod25) /*9
126x=9(mod25)
x=9 mod (25)
11 cze 23:40