krzywizna
Bartek: Witam serdecznie.
Jeżeli w pewnym punkcie p powierzchni S krzywizny główne k1(p) i k2(p) są pierwiastkami
x
2−4=0,
to czy wypisane poniżej podpunkty są prawdą, czy fałszem:
a) K(p) = −4
b) H(p) = 0
c) punkt p jest punktem hiperbolicznym
a) Więc tak, pierwiastki jakie mi wychodzą to 2 i −2, więc czy k1=−2, a k2=2 ?
Jeżeli tak, to K(p) = (−2) * (2) = −4, więc jest to prawdą?
| | k1+k2 | | −2 + 2 | |
b) H(p) = |
| = |
| = 0 ? Czyli prawda? |
| | 2 | | 2 | |
c) Paraboliczny jest wtedy, gdy K(p)=0 i dNp!=0
Już zauważyliśmy wcześniej, że K(p)=−4, tak więc nie jest paraboliczny.
Czy dobrze to policzyłem?
pozdrawiam