Napisać równanie płaszczyzny
Warg: Napisać równianie płaszczyzny przechodzącej przez punkty P(2,−1,3) i Q(3,1,2) i równoległej do
wektora n=[−3,1,4].
Myślę, że trzeba wyznaczyć wektor normalny płaszczyzny, który będzie prostopadły do wektora n
oraz będzie przechodził przez jeden z punktów, jednak nie wiem jak to zrobić.
11 cze 17:20
Mila:
PQ→=[1,2−1]
n→=[1,2,−1] x [−31,4]=[9,−1,7]
π: 9*(x−2)−1*(y+1)+7*(z−3)=0
π: 9x−y+7z−40=0
============
11 cze 18:14
Warg: Czy wektor n wynika z tego, że jest prostopadły do wektora PQ oraz n1=[−3,1,4] (więc będzie ich
iloczynem wektorowym)?
11 cze 18:31
Jerzy:
Tak.
11 cze 18:40