nieskonczony ciag
Julia: Dany jest nieskończony ciąg okręgów (On) o równaniach x2+y2=211−n , n>=1. Niech Pk
będzie pierścieniem ograniczonym zewnętrznym okręgiem O2k−1 i wewnętrznym okręgiem O2k.
Oblicz sumę pól wszystkich pierścieni Pk, gdzie k>=1.
11 cze 16:30
Basia:
P
k = π*(2
11−(2k−1))
2 = π*(2
11−2k)
2 =
π*[(2
12−2k)
2 − (2
11−2k)
2] =
π*(2
24−4k − 2
22−4k) =
π*2
22−4k*(2
2−1) = 3π*2
22−4k
masz ciąg geometryczny
P
1 = 3π*2
22−4 = 3π*2
18
| | Pk1 | | 3π*222−4(k+1) | | 1 | |
q = |
| = |
| = 2−4k−4+4k = 2−4 = |
| |
| | Pk | | 3π*222−4k | | 16 | |
ciąg jest zbieżny
| | P1 | | 3π*218 | | 3π*218 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| | 1−q | | 1−116 | | 1516 | |
11 cze 21:09
Julia: a czy promien nie powinien wynosic √ 211−n ?
12 cze 10:19
Anna: ponawiam pytanie Julii czy promień nie powinien wynosić √2611−n
14 cze 17:42
Basia: oczywiście, że r=
√211−n; gdzieś to przeoczyłam
P
k = π(2
11−2k+1−2
11−2k) = π*(2
11−2k*2 − 2
11−2k) = π*2
11−2k(2−1)=π*2
11−2k
| | 1 | |
q = U{π*211−2k−2{π*211−2k = 2−2= |
| |
| | 4 | |
| | π*29 | | π*29 | | π*211 | |
S = |
| = |
| = |
| |
| | 1−(1/4) | | 3/4 | | 3 | |
14 cze 21:25
Anna: dziękuję
14 cze 22:46