sprzedaż obligacji
pp: Mam obligację o nominale F=C=100 (F−wartość nominalna, C−wartość wykupu) z 10% rocznymi
kuponami. Obligacja zostanie wykupiona za 10 lat. Stopa zwrotu w okresie do wykupu wynosi 7%
p.a. Chcę sprzedać tę obligację i policzyć jaki dochód mi to przyniesie.Potem ten dochód
przeznaczę na wykup innej obligacji. Nie wiem jak policzyć cenę sprzedaży i dochód. A potem w
tej drugiej obligacji gdzie ma się pojawić ten dochód.
r=10%, i=7%, vi=1/(1+i)
Liczę P (cenę obligacji w chwili emisji)
P=F*r(vi+(vi)2 +...+(vi)10)+C*v10
To oznacza, że moja obligacja ma w tym momencie wartość P. Ale nie wiem co dalej.
11 cze 14:07
pp: Czy dochód ze sprzedaży to F−P ?
11 cze 14:26
pp: I czy ja to dobrze rozumiem? Kupuję obligację od państwa za 100 zł. Wartość P tutaj wynosi
121,07. To oznacza, że mogę sprzedać ją za tyle, a mój zysk wyniesie 21,07 zł?
11 cze 14:55