s
Paps: Obliczyć pole obszaru ograniczonymi krzywymi
xy=4 x+y=5
nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać
11 cze 12:59
Jerzy:

Od wyznaczenia granic całkowania ( patrz na wykresy )
11 cze 13:01
Paps: no to mam granice całkowanie od 1 do 4 i według wzoru do obliczenia bede miał coś takiego?
y=4/x y=5−x czyli
∫4/x dx − ∫5−x dx najpierw licze nieoznaczona,później oznaczona i wychodzi mi pole?
11 cze 13:21
Jerzy:
| | 4 | |
P = 1∫4 (5 − x − |
| )dx , |
| | x | |
Tak, najpierw nieoznaczona , a potem w granicach.
11 cze 13:23
Paps: okej,dziękuje
11 cze 13:25