Trygonometria
michal20: Boki pewnego trójkąta mają długość 7dm, 8dm, 9dm Oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) promień okręgu wpisanego i opisanego
c) sinus najmniejszego kąta tego trójkąta
d) cosinus najwiekszego kąta tego trójkąta
10 cze 23:57
Janek191:
P =
√12*5*4*3 =
√720 = 12
√5
11 cze 00:13
michal20: mogę prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie?
11 cze 00:17
Janek191:
P = p*r
12
√5 = 12 r
r =
√5
======
| | a*b*c | |
P = |
| ⇒ a*b*c = 4 R P |
| | 4 R | |
| | a*b*c | | 7*8*9 | | 10,5 | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | 4 P | | 4 *12√5 | | √5 | |
11 cze 00:18
Janek191:
a) Wzór Herona na pole Δ
P = √ p*( p − a)*(p − b)*(p − c)
11 cze 00:19
Janek191:

a = 9
b = 8
c = 7
α − miara największego kąta
γ − miara najmniejszego kąta
zatem
P = 0,5*b*c sin α
12
√5 = 0,5*8*7 sin α = 28 sin α
11 cze 00:28
Janek191:
Obliczyłem sinus największego kąta.
Oblicz tak samo sinus najmniejszego kąta γ.
11 cze 00:30
Janek191:
Tw. cosinusów
a
2 = b
2 + c
2 − 2 b*c cos α
81 = 64 + 49 − 2*8*7 cos α
112 cos α = 32
| | 32 | | 4 | | 2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | 112 | | 14 | | 7 | |
11 cze 00:33
michal20: Wielkie dzięki
11 cze 00:40