Proszę o małą podpowiedź do równania różniczkowego - metoda przewidywań
SEKS INSTRUKTOR: y``(t)−4y(t)+4y`(t)=2e2t
Proszę o małą podpowiedź do równania różniczkowego − metoda przewidywań
a2−4a+4=0
a=2 − podwójne
czyli rozwiązanie to będzie y(t)= C1*e2t +C2*e2t? (czy może C2 należy przemnożyć jeszcze
razy t, jako że się pierwiastek wielomianu charakterystycznego pokrywa z tym co stoi przed t,
czy to nie ma wpływu i po prostu może tak zostać?)
Rozwiązania szczególnego mam szukać w postaci A *e2t *t2 ?
10 cze 23:32
SEKS INSTRUKTOR: czy może szczególne powinno być A*2e2t *t2 ?
10 cze 23:33
Adamm: Dobrze przepisane równanie?
10 cze 23:37
SEKS INSTRUKTOR: powinno byc
y``(t) −4y`(t)+y(t) = 2e2t, pomyłka prze przepisywaniu, dalej jest wszystko ok.
10 cze 23:40
Adamm:
Jeśli miało być y''−4y'+4y=2e2t
Rozwiązanie równania jednorodnego: (C1+C2t)e2t
Przewidujesz: At3e2t
10 cze 23:41
Adamm: Przewidujesz At2e2t
10 cze 23:42
SEKS INSTRUKTOR: czyli przemnożenie C2 razy t wykonuje się wtedy, gdy pierwiastek jest podwójny i pokrywa się z
tym co stoi przy t ( w tym przypadku z 2)?
A co gdy pierwiastki są różne, np byłoby 2 i 3, wtedy wyglądałoby to tak samo, czy po prostu
C1*e2t +C2*e3t, bez wymnażania c2 razy t?
10 cze 23:45
SEKS INSTRUKTOR: i wtedy przewidywałbym co? At*e2t ?
10 cze 23:45
Adamm: Bez wymnażania, Ate2t
10 cze 23:47
SEKS INSTRUKTOR: wracając do przykładu który podałem − czyli pomija się tą 2 przed e2t ? Nie zmienia to
wyniku?
11 cze 00:15
pytajnik: A w ryj dostać byś nie chciał za nick ?
11 cze 01:56
PW: Wykaż zrozumienie. Zbyt wiele wysiłku wkłada w działalność podstawową, na równania róniczkowe
już nie starcza czasu.
11 cze 14:42
SEKS INSTRUKTOR: Dziękuję za zrozumienie

Chciałbym jeszcze zapytać, czy jeśli lewa strona jest równa −sin(t), to równania powinienem
szukać w postaci Asint ?
11 cze 14:53
Adamm:
To co przewidujesz również zależy od równania jednorodnego
11 cze 14:54
Adamm:
Ale tak czy siak byś nie szukał Asint
11 cze 14:55
SEKS INSTRUKTOR: równanie wygląda
y``(t) −4y(t)−5y(t) = t − sint
rozw. wielomianu charakterystycznego a1=5 a2=−1
czyli rozbijam je na dwa
y``(t) −4y(t)−5y(t) = t (i szukam tu At+B)
y``(t) −4y(t)−5y(t) = − sint
i nie wiem jak tutaj
11 cze 14:58
Benny: Po co rozbijasz na dwa? Po prostu przewidujesz prawa stronę jako At+B+Csint+Dcost
11 cze 15:00
Adamm:
yj=C1e5t+C2e−t − to masz z wielomianu
yp=At+B+Csint+Dcost − to przewidujesz
11 cze 15:01
SEKS INSTRUKTOR: wyjdzie to samo, nam zalecali rozbić na dwa, gdy są różne funkcje żeby sie nie pomylić
ale do sedna − dlaczego Csint +Dcost ? Skąd to się wzięło?
11 cze 15:01
Adamm:
Bo tak jest i tyle. Jak szukasz sinusa to cosinusa masz w bonusie
11 cze 15:03
SEKS INSTRUKTOR: czyli gdy P= sint to szukam Asint +Bcost
A gdy w P = cost , to tak samo?
11 cze 15:04
Adamm: tak samo
11 cze 15:51
SEKS INSTRUKTOR: A gdy któryś z pierwiastków wielomianu charakterystycznego się pokryje z tym co stoi przed "t"
w sint, czyli w tym przypadku 1, to czy będzie trzeba przewidywać (Asint +Bcost) *t, a gdy
pokryje sie pierwiastek podwójny to (Asint+Bcost)*t2?
11 cze 15:59
SEKS INSTRUKTOR: czy to tylko dotyczy tego, gdy po lewej stronie jest eβt i pokryje się z β ?
11 cze 16:00
Adamm:
może się pokryć jak będą pierwiastki urojone, ale na pewno będziesz miał taki przykład
11 cze 16:53
Tik: Nie może się pokryć
11 cze 16:55
SEKS INSTRUKTOR: Ouu to takiego nie robiłem chyba wcześniej, muszę pokombinować
11 cze 17:24
SEKS INSTRUKTOR: Mam teraz zadanie, w którym P = 2cost +4sint
Czyli mogę to rozbić na dwa
i w jednym przewidywać Asint +Bcost (to część z 2cost) i drugie Csint +Dcost (to część z 4
sint) ?
Oczywiście można to zsumować, ale chciałbym zapytać czy takie przewidywanie byłoby poprawne
11 cze 19:50
pytajnik: Lecz się
11 cze 21:49