Szereg Taylora
Filip: | | 1 | |
Rozwiń w szereg Taylora funkcję f(x)= |
| wokół punktu x0=1 i wyznacz promień |
| | 4−x2 | |
zbieżności tego szeregu.
10 cze 21:39
jc: x=y+1, y=x−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| | 4−x2 | | 4 | | 2−x | | 2+x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| )= |
| ( |
| + |
| |
| ) |
| | 4 | | 1−y | | 3+y | | 4 | | 1−y | | 3 | | 1+y/3 | |
R=1.
10 cze 22:05
sushi:
zadali 5 minut temu ?
jak wygląda wzór Taylora ?
10 cze 22:06
jc: Łatwiej bez wzoru Taylora. Ma być szereg Taylora.
10 cze 22:10
Filip: mogę prosić o komentarz do rozwiązania? miałem to bardzo powierzchownie omówione na zajęciach,
a bardzo chciałbym zrozumieć jak to działa krok po kroku
10 cze 22:11
jc: Szereg geometryczny. Nic więcej.
10 cze 22:20
Filip: Nie widzę tego. Wiem,że to dla Ciebie proste, ale dla mnie niekoniecznie, dlatego proszę o
pomoc.
10 cze 22:31
jc: Znasz wzór na sumę szeregu geometrycznego?
| | 1 | |
1+x+x2+x3+... = |
| (szereg zbieżny ⇔ |x|<1). |
| | 1−x | |
Cały rachunek oparty jest na tym wzorze.
10 cze 22:51
Filip: teraz już mi się rozjaśniło, dziękuję za cierpliwość!
10 cze 22:53