Rozwiązać równanie za pomocą metody przewidywań
SEKS INSTRUKTOR: y``(t) +3y(t) +2y(t) = e
t
Rozwiązać równanie za pomocą metody przewidywań
Rownanie charakterystyczne
a
2 +3a +2 =0
a1= −2
a2= −1
jednorodne:
y(t) = C1*e
−2t +C2*e
−t
I teraz patrzę co stoi przed t, tzn e
1t, jako że przed t stoi 1, to żaden z pierwiastków
równania charakterystycznego nie pokrywa się z tym co stoi przed t, więc
Szukam rozwiązania y(t) = A * e
t
i teraz liczę pierwszą pochodną
y`(t) = A e
t
y``(t) = A *e
t
teraz wstawiam do równania
A*e
t + 3A*e
t +2A*e
t = e
t /a
t
6A=1
| | 1 | |
i uzyskuję rozwiązanie szczególne y(t) = |
| *et |
| | 6 | |
| | 1 | |
i rozwiązaniem ogólnym jest y(t) = y(t) = C1*e−2t +C2*e−t + |
| *et |
| | 6 | |
Dobrze rozumuję? Proszę o sprawdzenie