Zbadaj monotoniczność ciągów
Nadia: an= n−34
wyszło mi,że ciąg jest malejący bowiem po obliczeniu wyszło − 54
proszę o sprawdzenie poprawności
10 cze 21:00
sushi:
| n−3 | | 1 | | 3 | |
| = |
| n − |
| rosnący |
| 4 | | 4 | | 4 | |
10 cze 21:07
Lech: Badanie monotonicznosci powinno sie robic w nastepujacy sposob :
| | n−3 | | n−2 | |
an = |
| , an+1 = |
| , nastepnie wyznaczamy : an+1 − an > 0 to ciag |
| | 4 | | 4 | |
monotonicznie rosnacy , gdy ta roznicza jest < 0 to ciag monotonicznie malejacy .
10 cze 21:24
jc: Lech, dlaczego akurat tak? Spróbuj w ten sposób określić monotoniczność ciągu
an=2√n−√n+1−√n+1 (choć może to akurat zły przykład).
10 cze 22:15
Lech: Wiem , ze podana przeze mnie metoda nie jest uniwersalna i latwa dla kazdego przykladu ,
ale dla mnie w matematyce to jest najlepsze , ze nie ma jednego automatycznego sposobu
a jest wiele i sa zapewne takie sposoby rozwiazywania zadan ktorych jeszcze nie
odkryto !
Pozdrawiam @ jc !
11 cze 09:04