trójkąt
olek: Oblicz pole i obwód trójkąta prostokatnego wiedząc że :
r=4 , R=10 ( długości promieni okręgów wpisanego i opisanego )
10 cze 19:41
sushi:
wzory znasz ?
10 cze 19:43
Eta:
a,b −− dł. przyprostokątnych
c=2R −− dł. przeciwprostokątnej
Jeden ze sposobów
a+b=2r+2R ( możesz tę zależność łatwo wyprowadzić ...........
Obwód 2p=a+b+c=2r+4R= 48 [j]
===================
to p=24
P=r*p ⇒ P=96 [j2]
==============
10 cze 19:49
Eta:
Jasne,że znam
10 cze 19:49
Eta:
drugi sposób
a+b=2r+2R ⇒ a+b=28 i c= 2R=20
Obwód : 2p= 28+20=48 [j]
============
a
2+b
2=c
2⇒ (a+b)
2−2ab=c
2⇒ 28
2−2ab=400 /:4
| | ab | |
⇒ |
| =P=142−100⇒ P=96[j2] |
| | 2 | |
========
10 cze 19:54
olek:
Dzięki Eta
10 cze 20:07