das
das: Jak rozwiązać taką równość:
sinx = cos2x
Poproszę o pomoc.
10 cze 19:21
Benny: cos2x=1−2sin2x
10 cze 19:23
sushi:
cos 2α =..... = ....... =....... rozpisujesz wzór i wybierasz jedną opcję
potem sin x = t + założenia
Δ, t1, t2
10 cze 19:24
Eta:
| | π | | π | |
x= |
| −2x+2kπ v x= π−( |
| −2x)+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2 | | π | |
x= |
| +k* |
| π v x=− |
| +2kπ , k∊C |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
==============================
10 cze 19:37
das: Dziękuję
10 cze 20:00
Eta:
10 cze 20:06
a7: sinx = 1−sin
2x
sin
2x+sinx−1=0
sinx=t i t∊<−1,1>
t
2+t−1=0
Δ=9
√Δ=3
sinx=−1 czyli x= 3/2π+2kπ lub sinx=1/2 czyli x=π/6+2kπ lub x=5/6π+2kπ , k∊C
_________________ ________________________
10 cze 21:19
Eta:
cos(2x)=1−2sin2x
10 cze 22:49
a7: sinx = 1−2sin2x
2sin2x+sinx−1=0
sinx=t i t∊<−1,1>
2t2+t−1=0 Δ=9 √Δ=3
t1=−1 lub t2=1/2
sinx=−1 czyli x= 3/2π+2kπ lub sinx=1/2 czyli x=π/6+2kπ lub x=5/6π+2kπ , k∊C
11 cze 00:05