Liczby zespolone
Lp: Proszę o pomoc w wyznaczeniu pierwiastków
z2−(3−2i)z+(5+5i)=0
Odp. z=1−3i , z=2+i
10 cze 16:50
Sushi:
Licz Δ
10 cze 16:52
Lp: Policzyłam i nie wiem co zrobić dalej , podobno można skorzystać ze wzorów Vieta
10 cze 17:08
sushi:
ile wyszła Δ ?
10 cze 17:12
Lp: −15−32i
10 cze 17:14
sushi:
w przykładzie powinno być (5 −5i)
Δ=−15 +8i
√Δ= a+bi
Δ= (a+bi)2
−15= a2−b2
8= + 2ab
b2−a2=15
ab=4
b=4, a= 1 lub b= −4 , a =−1
10 cze 17:29
Mila:
Takie pierwiastki wyjdą w równaniu:
z2−(3−2i)z+(5−5i)=0
Δ=−15+8i=(1+4i)2
10 cze 17:33