matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
das
całka:
Całka niewlasciwa II rodzaju 1
dx
∫
√
1−x
2
arcsinx
1/2 Nieoznaczona = ln|arcsinx| + c za 1 daję a −−> 1− (z lewej strony) Wynik wychodzi ln π/2 − ln π/6 = ln 3 W odpowiedzi mam π/
√
3
gdzie błąd?
10 cze 15:52
piotr:
w odpowiedzi
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate1%2F((1-x%5E2)%5E(1%2F2)*asin(x))+dx+from+x%3D1%2F2+to+1
10 cze 16:27