Całka
Nethee: Mam taką całkę:
∫C zdx+ydy+ydz
C − krzywa wyrażona przez przecięcie cylindra A={(x,y,z): x2+y2−1, z należy do R} oraz
płaszczyznę o równaniu x+y−z= −1
Jak się za to zabrać?
10 cze 15:03
jc: x, y pewnie też należą do R?
10 cze 15:07
jc: Czy tam nie powinno być x2+y2=1?
10 cze 15:08
Nethee: Tak, jest x2+y2=1
10 cze 15:25
Nethee: Pomoże ktoś?
10 cze 16:51
Nethee: Rotacja mi wyszła (1,1,1), ale nie wiem co dalej
10 cze 20:35
jc: Czyżby zero?
D=obszar wykrojony z rury.
∫dD zdx+ydy+ydz = ∫D d(zdx+ydy+ydz)
=∫D dzdx+dydz
x, y parametry, z=1+x+y, dz=dx+dy
∫D dzdx+dydz = ∫D (dx+dy)dx+dy(dx+dy)=∫D 0 = 0
10 cze 21:04
Nethee: Nie rozumiem tego tak do końca

Zacząłem trochę kombinować... Mam skorzystać ze wzoru:
∫
sigma rotF(v) n(v)ds
jak to przekształcić później? Prowadzący mówił coś o współrzędnych biegunowych
10 cze 21:16
jc: Oj, pomyliłem się na koniec ... =2∫D dydx
Całkujesz pole (1,1,0) po powierzchni prostopadłej do wektora (1,1,−1).
Iloczyn skalarny = 2
Całka = 2*pole elipsy
pole elipsy = πab
a=1, b=?
Jak policzysz b, będziesz miał wynik.
10 cze 21:27
jc: b=√2
a więc całka = 2√2π
Ale może coś mylę.
10 cze 21:31
Nethee: Myślałem, że może trzeba korzystać ze wzoru:
| | −df | | −df | |
∫ [rotF1(x,y,f(x,y)) |
| + rotF2(x,y,f(x,y)) |
| + rotF3(x,y,f(x,y))dxdy |
| | dx | | dy | |
Myślisz że tak by to też wyszło? Tylko znowu nie wiem co tu popodstawiac
10 cze 21:35
jc: Coś chyba pokręciłem.
Na pewno uzyskasz to samo, tylko piszesz dużo więcej znaczków.
∫dD zdx+ydy+ydz = ∫D d(zdx+ydy+ydz) =∫D dzdx+dydz
= ∫W (dx+dy)dx+dy(dx+dy)=−2∫W dxdy = −2π
W drugiej linii przeszedłem do parametryzacji x=x, y=y, z=1+x+y.
W jest kołem o promieniu 1, którego pole = π.
10 cze 21:55
Nethee: | | −df | |
Okej a wiesz może w moim przypadku co podstawić za rot1? Bo |
| to −1 |
| | dx | |
10 cze 21:57
jc: Policz jeszcze raz rotację. Czy to czasem nie (1,1,0)?
10 cze 22:08
Nethee: Liczę tak:
Wychodzi (1,1,1)
10 cze 22:12
jc: Dlaczego dFy/dx=1 skoro Fy=y?
10 cze 22:18
Nethee: O kurczę! Teraz zobaczyłem błąd
Tam powinna być całka:
∫ zdx+xdy+ydz
najmocniej przepraszam!
10 cze 22:21
jc: Teraz
d(zdx+xdy+ydz)=dzdx+dxdy+dydz
i mamy (1,1,1)
Po przejściu do z=1+x+y
(dx+dy)dx+dxdy+dy(dx+dy)=dydx = −dxdy
i całka = −π.
Tyle otrzymałeś?
10 cze 22:25
Nethee: Wyszło mi π
Jak podstawiłem za rotF1 x i wyglądało to tak:
∫ (x • (−1) + y•(−1) + x + y +1) dx dy= ∫ dx dy
I tu zmiana na współrzędne biegunowe
Myślisz że to dobry zapis?
10 cze 22:38
jc: Pewnie masz rację, że π, a nie −π.
Nie musisz liczyć końcowej całki. Przecież to pole koła
o promieniu 1, czyli π.
Jednak nie rozumiem, dlaczego u Ciebie rotacja nie jest stała.
10 cze 22:49
Nethee: Myślisz że coś jest nie tak z tym zapisem rot?
10 cze 22:56
jc: Wzór masz dobry, tylko, że rotacja = (1,1,1), a nie (x,y,1+x+y).
−−−
z=f(x,y)
dz = fx dx + fy dy
Pdydz + Qdzdx+Rdxdy
Pfx dydx + Qfydydx + Rdxdy
=(R−Pfx−Qfy)dxdy
10 cze 23:21