Rozwiązać zagadnienia początkowe
SEKS INSTRUKTOR: y(n+2) −2y(n+1) +y(n) =16
Rozwiązać zagadnienia początkowe
y(0) =2
y(1)=1
Mam problem z rozpisaniem tego równania, bo po prawej stronie jest wielomian stopnia zerowego,
jak to powinno wyglądać?
y(n) =b
y(n+1) = b
y(n+2) =b
Na zajęciach robiliśmy tak, że
y(n) =b *n2
y(n+1) = b (n+1) 2
y(n+2) = b (n+2) 2
Z czego to wynika i dlaczego w ten sposób należy to rozpisac? Jak ktoś mi wyjaśni dlaczego tak
się rozpisuje, dalej sobie poradzę z rozwiązaniem szczególnym i ogólnym.
10 cze 14:29
jc: y(n)=1 oraz y(n)=n spełniają równanie y(n+2) − 2y(n+1)+y(n)=0.
Musisz więc wstawiać inną funkcję (w tym wypadku n2).
Czy miałeś liniowe równania różniczkowe o stałych współczynnikach?
Zasada jest taka sama.
10 cze 14:41
SEKS INSTRUKTOR: hmm... nie przypominam sobie, żebym miał równania różniczkowe o stałych współczynnikach, miałem
różne typy, ale tego sobie nie przypominam
A jak należy dobierać tę funkcję − tzn jak sprawdzać co i w jakim przypadku tam wstawić
bo gdy miałem np n * 2n no to wstawiałem sobie klasycznie (An+B) *2n i za n podstawiałem
kolejno (n+1) i (n+2)
albo gdy miałem 1+n to też podstawiałem (An+B) i za n kolejno wstawiałem (n+1) i (n+2)
10 cze 14:45
jc: Czy wiesz, jak rozwiązać poniższe równanie?
y'' − 2y' + y' = 1
10 cze 14:50
SEKS INSTRUKTOR: γ2 −2γ+1 =0 (zakładam, ze chodzilo ci o rownanie y`` −2y` +y (a nie y`)
γ1 = 1 − podwójny pierwiastek
i co tu się dalej robiło?
y(t) = At+B
y`(t) = a
y``(t)=0
coś dzwoni, ale nie pamietam jak to się robiło
10 cze 14:59
jc:
Lewa strona = w(n) an
w = wielomian
a nie jest pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego
szukasz rozwiązania szczególnego w postaci f(n)an, stopnień f= stopień k
a jest pierwiastkiem jednokrotnym wielomianu charakterystycznego
szukasz rozwiązania szczególnego w postaci nf(n)an, stopnień f= stopień k
a jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu charakterystycznego
szukasz rozwiązania szczególnego w postaci n2f(n)an, stopnień f= stopień k
U nasz a=1 jest pierwiastkiem dwukrotnym, stopień w = 0.
Rozwiązania szczególnego szukamy w postaci bn2.
10 cze 15:01
jc: Tak, dopisał mi się jakiś zbędny prim.
10 cze 15:02
jc: Przy okazji, używałbym jednak innej litery na oznaczenie funkcji i oznaczenie zmiennej
wielomianu charakterystycznego.
y''−2y'+y=1, a2−2a+1=0.
10 cze 15:04
SEKS INSTRUKTOR: stopnień f= stopień k − co to oznacza?
Czy chodzi, że stopień f ma mieć ten sam stopień, co stopień w? Wcześniej nie używasz k, więc
nie wiem skąd ono się wzięło.
10 cze 15:07
SEKS INSTRUKTOR: używam ogólnie lambdy, ale coś namieszałem przy wpisywaniu
10 cze 15:08
jc: miało byś stopień f = stopień w.
Też używam lambdy, ale tu szybciej pisze mi się inne litery.
10 cze 15:14
SEKS INSTRUKTOR: wiadomo o co chodzi − dziękuję za pomoc, wiedziałem o tym co pisałeś, ale nie wiedziałem ze w
tym przypadku należy to zastosować.
Czyli w moim przykładzie
y(n+2) −2y(n+1) +y(n) =16
będzie
a2 −2a +1 =0
pierwiastek podwójny a=1
czyli szukam w(n) *a n
w(n) stopnia zerowego (czyli to jest to 16, czyli sam wyraz wolny więc wstawiam samo B)
a = 1 (i jest rozwiązaniem w. charakterystycznego i to podwójnym)
n2 * B *an, gdzie a =1 więc po uproszczeniu n2 *B, wszystko sie zgadza, ale chciałbym
zapytac czy analiza wykonana poprawnie
10 cze 15:27
Mariusz:
Funkcje tworzące są wygodniejsze w użyciu
a to co proponujesz to zgadywanie
y(n+2) −2y(n+1) +y(n) =16
Y(x)=∑
n=0∞y
nx
n
∑
n=2∞y
nx
n=∑
n=2∞2y
n−1x
n−∑
n=2∞y
n−2x
n+∑
n=2∞16x
n
| | 16x2 | |
∑n=2∞ynxn=x∑n=2∞2yn−1xn−1−x2∑n=2∞yn−2xn−2+ |
| |
| | 1−x | |
| | 16x2 | |
∑n=0∞ynxn−y1x−y0=x∑n=1∞2ynxn−x2∑n=0∞ynxn+ |
| |
| | 1−x | |
∑
n=0∞y
nx
n−y
1x−y
0=
| | 16x2 | |
2x(∑n=0∞ynxn−y0)−x2∑n=0∞ynxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | 16x2 | |
Y(x)−y1x−y0=2xY(x)−2y0x−x2Y(x)+ |
| |
| | 1−x | |
| | 16x2 | |
Y(x)(1−2x+x2)=(y1−2y0)x+y0+ |
| |
| | 1−x | |
| | (y1−2y0)x+y0 | | 16x2 | |
Y(x)= |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
Rozkładamy na sumę ułamków a następnie korzystamy
z różniczkowania szeregu geometrycznego lub dwumianu Newtona lub mnożenia szeregów
10 cze 22:34
SEKS INSTRUKTOR: Mariusz, mam narzuconą metodę przewidywań, ta, którą rozpisałeś nie jest mi znana, jednak w
chwili wolnego czasu przenalizuję jak to działa.
10 cze 22:37
Benny: Mariusz rozpisałem Ci w starym temacie macierz Jordana. Zajrzałeś?
10 cze 22:39
Mariusz:
Benny właśnie przejrzałem ale sposób który zaproponowałeś nie zadziała dla każdej macierzy
Przeglądałeś swój temat o sortowaniu stogowym ?
Spójrz na pętlę w funkcji przesiewającej ze szczególnym uwzględnieniem tego
kiedy jest modyfikowana zmienna j ?
Co się stanie gdy iteracja nie zmieni wartości tej zmiennej ?
Poza tym istnieje ryzyko przekroczenia zakresu typu całkowitego
W tym temacie zaproponowałem ci napisanie podobnego algorytmu
korzystającego z drzewa binarnego i działającego także na liście
10 cze 23:46
Mariusz:
Gdybyś miał zliczać ukorzenione drzewa binarne to sposób który ci proponują zawiedzie
jc wspomniał o rozwiązywaniu równań różniczkowych
Istnieje analogiczna metoda która nie wymaga aż tak dużo zgadywania
Zapisujesz równanie jednorodne w postaci układu równań
który rozwiązujesz metodą algebraiczną
Liczysz potęgę macierzy − tutaj przydatny będzie jakiś rozkład macierzy
Mając rozwiązanie ogólne równania jednorodnego uzmienniasz stałe
aby dostać rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
Zamiast wyznacznika Wrońskiego masz wyznacznik Casoratiego
a zamiast całkować sumujesz
Do obliczania sum może być przydatny rachunek różnicowy
Trochę o rachunku różnicowym masz na ważniaku
11 cze 09:15