matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
das
całka:
Całka ∫
√
e
x
− 1
robię podstwienie t =
√
e
x
− 1
t
2
= e
x
− 1 2tdt = e
x
dx Ale chyba nie pasuje coś
10 cze 14:12
Benny:
t
2
+1=e
x
x=ln(t
2
+1)
2t
dx=
t
2
+1
t
2
t
2
+1−1
2∫
dt=2∫
dt=2∫dt−2∫U{1}[t
2
+1}dt=2t−2arctgt+C=
t
+
1
t
2
+1
=2
√
e
x
−1
−2arctg(
√
e
x
−1
)+C
10 cze 14:16
Lech:
t
2
+1
dt
Czyli ∫ t * 2t dt / (t
2
+1) = 2[ ∫
dt − ∫
]= .....
t
2
+1
t
2
+1
10 cze 14:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick