limes
MONIKA: Pomocy

Nie umiem obliczyć takiej granicy.:(
Lim
n−−>∞(
2n+14n+1)
2
10 cze 14:06
Sushi:
Możesz podnieść do kwadratu
10 cze 14:08
Lech: | | n( 2+1/n) | |
lim |
| = 1/2 , bo lim 1/n = 0, czyli lim = 1/4 |
| | n(4+1/n) | |
10 cze 14:10
MONIKA: Czy tak? ( ominęłam pisanie lim)
4n2+4n+116n2+8n+1=
góra: 4+4/n+ 1/n2
dół: 16n2+8/n+1/n2
A więc granica wychodzi 4/16=1/4.
Czy tak jest dobrze?
10 cze 14:13
Sushi:
Tak
10 cze 14:14
MONIKA: Ojejku, zaćmiło mnie chyba!
Dziękuję bardzo!
10 cze 14:15
Sushi:
Można było użyć trików i policzyć szybciej.
| | 1 | |
Np w nawiasie granica wychodziła |
| i podnosząc do potęgi drugiej wychodzi 1/4 |
| | 2 | |
10 cze 14:15
Sushi:
Na zdrowie
10 cze 14:16