rozwiąż równanie:
uforporno: 2y"(y−4)=1+y'2
10 cze 13:36
jc: Choćby tak jak proponuje Benny, y'=u(y), y''= u'(y) y' = u' u.
10 cze 13:52
uforporno: skąd się to bierze?
10 cze 15:18
Jerzy:
To podstawienie.
10 cze 15:20
jc: To jest tak, jakbyś patrzył, jak prędkość zależy od położenia.
u jest prędkością uzależnioną od położenia, nie od czasu.
Można też nie wprowadzać nowej funkcji.
Lewa strona = [ln(1+y'
2)]'
Prawa strona = [ ln|y−4| ]'
ln(1+y'
2) = ln C|y−4|, C>0
1+y'
2 = C|y−4|
. . .
10 cze 15:24