Sprawdzanie czy zbiór rozpina przestrzeń liniową
deltaporno: W jaki sposób sprawdzamy czy zbiór rozpina przestrzeń liniową?
Mam na przykład zadanie:
Czy zbór S rozpina przestrzeń liniową R2[x] jeśli:
S={x+3, x2−x}
W jaki sposób powinienem to zrobić?
10 cze 13:24
Benny: Musisz sprawdzić czy każdy wektor z R2[x] możesz zapisać jako kombinacja liniowa wektorów z S
10 cze 14:09
deltaporno: Czy mógłbyś pokazać jak to zrobić na tym przykładzie który podałem?
10 cze 14:24
Benny: Dowolny wektor z przestrzeni R2[x] ma postać ax2+bx+c
ax2+bx+c=α(x+3)+β(x2−x)
ax2+bx+c=(α−β)x+3α+βx2
Z równości wielomianów
a=α
c=3α
b=α−β
αx2+(α−β)x+3α − widać, że to nie zawsze będzie działać
Przykładowo wektora x2+x+1 nie wygenerujemy.
10 cze 14:34
deltaporno: rozumiem że a=β?

Teraz rozumiem, wielkie dzięki. Spróbuję rozwiązać pozostałe przykłady
10 cze 14:40