różniczka
pomocy: Rozwi¡» równania nie zawieraj¡ce zmiennej niezale»nej x
yy"−y'
3=0
nie wychodzi
10 cze 13:23
Benny: y'=u(y)
y''=u'y'
y''=u'u
yu'u−u
3=0 u=0 spełnia, więc y=C spełnia równanie
yu'=u
2
dy(C
2−lny)=dt
C
2y−ylny+y=t+C
3
Rozwiązanie w postaci uwikłanej
10 cze 13:37
jc: lub bez wprowadzania nowej funkcji
y''/(y')2 = y'/y
C−1/y' = ln y (dla uproszczenia pomijam moduł)
(C−ln y) y' = 1
C y − y + y ln y = x + K
10 cze 13:49
różniczka: Benny dlaczego y" najpierw równa się u'y' a pozniej u'u? Skąd to sie wzielo?
10 cze 15:15
Benny: Zauważ, że y'=u.
10 cze 15:17
uforporno: y" to pochodna z y', ktore rowne jest u, to y" nie rowna sie samo u'? skad tam sie y' bierze?
10 cze 15:20
uforporno: ?
10 cze 15:53
Sushi:
U= u(y) więc jest takie coś jak pochodna funkcji złożonej
10 cze 16:20