Transformata Laplace`a
SEKS INSTRUKTOR: Transformata Laplace`a
Za pomocą transformaty rozwiązać zagadnienia początkowe.
y``(t) −8y`(t) +7y`(t) = −5e
2t
y(0)=3
y`(0)=10
Rozpisuję więc
s
2 *F(s) − 3s −10 − 8 (F(s)−3) +7F(s) = −5 L{(e
2t}
| | −5 | |
(s2−8s+7) * F(s) = |
| +3s −14 |
| | s−2 | |
| | −5 | |
(s−1)(s−7) * F(s) = |
| +3s −14 |
| | s−2 | |
| | 3s2−20s+23 | |
(s−1)(s−7) * F(s) = |
| |
| | s−2 | |
Po dalszych przekształceniach
| | 3s2−20s+23 | |
F(s) = |
| |
| | (s−2)(s−7)(s−1) | |
Czy mam gdzieś błąd? Nic się nie skraca, czyli powinienem klasycznie rozkładać na ułamki
proste?
10 cze 12:38
Adamm:
jest ok
było parę błędów, ale chyba przy przepisywaniu po prostu się pomyliłeś
10 cze 12:55
SEKS INSTRUKTOR: było parę błędów w sensie gdzieś wyżej, ale F(s) jest dobrze wyznaczone, mam rozumieć, tak?
10 cze 13:00
Benny: Tak, teraz rozkład na ułamki proste.
10 cze 13:03
SEKS INSTRUKTOR: dziekuje serdecznie za sprawdzenie, jadę dalej z zadaniem
10 cze 13:06