Obliczyć średnią wartość funkcji na przedziale
Prazole: Cześć, problem z takim zadankiem:
1. Obliczyć średnią wartość funkcji y=x3 + 1 na przedziale <−1,2>.
Jest ktoś w stanie potwierdzić czy wynik to 1712?
10 cze 09:56
Lech: Srednia wartosc funkcji w przedzale < a,b> :
| | ∫ f(x) dx | |
Y = |
| , calka oznaczona od a do b |
| | | a − b | | |
Czyli ∫ f(x) dx = ∫ (x
3 + 1) dx = x
4/4 + x = ......
10 cze 10:08
Prazole: no tak, czyli wynik całkowania w granicy górnej = 2 i granicy dolnej = −1:
(164 + 2 − 14 −1) = 194, a to jeszcze musimy przemnożyć przez 13, by
otrzymać wartość średnią funkcji, więc wynik to 1912?
10 cze 10:23
10 cze 11:13
10 cze 11:24
Prazole: hm, czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi zatem gdzie popełniam błąd?
chyba lekko się pogubiłem :\
Całka oznaczona ∫(x
3+1)dx, przy wartości górnej 2, a dolnej −1, to inaczej:
| | x4 | | 24 | | (−1)4 | |
( |
| ) w granicy górna 2, dolna −1, więc = ( |
| +2− |
| −1), czy gdzieś tutaj |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
zabrakło nawiasu?
10 cze 11:27
Prazole: dlaczego dodajemy, a nie odejmujemy 1 @piotr?
10 cze 11:28
10 cze 11:30
piotr: ∫ab f(x) dx = F(b) − F(a), gdzie F(x) jest funkcją pierwotną funkcji f(x)
10 cze 11:34
Prazole: Ah, czyli jednak nawias
| | 27 | |
Teraz by się zgadzało, wychodzi |
| , co też zgadza się z wynikiem z wolframa. |
| | 12 | |
Dziękuję bardzo za pomoc.
10 cze 11:34