MasterAnimit: |1/3*(ln(n+1)/ln(n)|
Pierw. Zbadać zbieżność szeregu ∑(∞, n=1) (ln(n)/3n). Zastosowałem tw. d'Alemberta.
Tak samo zbadać zb. dla ∑(∞, n=1) 1/(ln (n)(ln(n)). Domyślam się że chodzi tu o pewne kr.
porównawcze,
ale które?
10 cze 01:40
MasterAnimit: Jeszcze raz drugie: ∑(∞;n=1) 1/(ln(n)ln(n)). Jakie kryterium por. trzeba tu zastosować?
10 cze 01:50
Basia: napisz to jakoś normalnie
tego się nie da przeczytać
| | 1 | |
czy chodzi Ci o ∑n=1,....,+∞ |
| ? |
| | (ln(n))ln(n) | |
10 cze 02:02
Basia: czy w mianowniku jest [ln(n)]ln(n) czy ln[nln(n)]
10 cze 02:07
Basia:
jeżeli to jest to drugie to masz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
| = ∑ |
| |
| | (ln(n))*(ln(n)) | | ln2(n) | | | |
10 cze 02:48
Basia: coś powinno się dać z tym zrobić, ale to już nie dzisiaj
10 cze 02:55
MasterAnimit: Nie, jest ln (n) do potęgi ln (n)
I odwrotność z tego jako szereg
10 cze 04:14
jc: Zbieżny, tw. o zagęszczaniu, szczegóły jak wrócę.
10 cze 07:52
MasterAnimit: Czyli jednak Cauchy?
10 cze 15:55
sushi:
najpierw zapisz porządnie wzór
10 cze 18:15
Adamm:
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| zbieżny ⇔ ∑ 4n* |
| zbieżny |
| | (ln(n))ln(n) | | (nln(4))nln(4) | |
n√4n/(nln(4))nln(4)=4/(nln4)
ln4→0
więc jest zbieżny
10 cze 19:04