całka szczególna równania
Kasia: Znajdź całkę szczególną równania, z warunkiem początkowym u=(0,y)=y2
du/dx−du/dy=0
10 cze 00:54
Mariusz:
x=−y+C
x+y=C
u=F(x+y)
u=(x+y)
2
10 cze 01:03
Kasia: A dlaczego w mianowniku jest −1, po przeniesieniu na prawo nie powinien być +?
10 cze 01:33
Mariusz:
Rozwiązujesz następujący układ równań
(przy dwóch zmiennych wygląda on na równanie
ale gdy będziesz miała więcej zmiennych będzie widać że jest to
układ zapisany w postaci symetrycznej)
U ciebie P(x,y) = 1 a Q(x,y)=−1
Równanie jest o rozdzielonych zmiennych więc można od razu całkować
Po scałkowaniu masz minus a po przeniesieniu rzeczywiście będzie plus
Kwadrat pojawił się po uwzględnieniu warunku początkowego
10 cze 21:51